Mentalitet is the shit

"MENTAL TRÄNING

Lär dig olika tankemönster så att du inte låter dig styras av de negativa tankarna när du är trött.

Inre dialog 
Den inre dialogen är de tankar som konstant snurrar runt i huvudet på dig. "Jag orkar inte mer" är ett vanligt exempel. För att prestera maximalt måste dessa tankar styras i en positiv riktning så att du inte fastnar i en negativ tankespiral. Lyckas du med det kan du faktiskt få ännu mer energi eftersom kroppen är snabb på att reagera på vad du tänker. Försök t.ex. att jobba med nedanstående tekniker.

  • Mantran eller positiva tankar
  • Rabbla ett mantra som motiverar dig att fortsätta. "Jag kan, jag vill" är ett exempel. Du kan också formulera om de negativa tankarna som kan dyka upp när du är pressad till något positivt som t.ex. "jag är outtröttlig" eller "jag har starka ben". Det låter banalt, men om du upprepar mantrat märker du snart att koncentrationen ökar.
  • Aktiv bekräftelse
  • Ge dig själv komplimanger på vägen som t.ex. "jag har aldrig löpt så bra förut" eller "min kropp blir starkare för varje steg jag tar". När du tävlar kan du få bekräftelse genom åskådarnas handklapp och ta åt dig av alla positiva hejarop. Det förstärker de positiva tankarna.

Omtolkning 
Omtolkning innebär att alla negativa signaler, känslor och tankar omvandlas till något positivt. Det är ofta effektivt för att påverka smärtkontroll, uthållighet, nervositet och prestationsångest. Här är fyra exempel:

  • Påminn dig regelbundet om att du tränar för att du älskar det!
  • Tänk på att fysiska obehag, som t.ex. smärta och trötthet, är bevis på att du tränar riktigt tufft. Om du tänker "sist jag kände likadant satte jag personligt rekord" eller "det är nu som träningen verkligen ger något" kan du undvika den negativa energi som kommer om du bara fokuserar på hur sliten kroppen känns.
  • Dela upp träningspasset i flera delar och förhandla med dig själv. Säg t.ex. till dig själv att "jag behöver bara ta mig upp till krönet av backen", "nu är jag halvvägs", "nu har jag nått två tredjedelar" osv.
  • Kräv bevis för dina negativa tankar - ofta reagerar du nämligen inte på fakta utan på hur du tolkar en speciell situation. Känner du att lungorna är på väg att sprängas, att du är på väg att bryta, eller att alla tittar konstigt på dig, är det dags att du frågar dig själv om det verkligen är så det ligger till. Vilka bevis finns det?

Koncentration 
Ska du prestera optimalt är det viktigt att du är fokuserad och inte låter tankarna glida iväg. Annars är risken stor att du tappar både fart och kraft. Håll koncentrationen genom att växla mellan att titta inåt och utåt.

  • Titta inåt
  • Gå igenom kroppen. Slappna av i axlar, armar och händer. Fokusera på andetagen och på benrörelserna. Det kommer att hjälpa dig fokusera mera på den prestation som du håller på med.
  • Titta utåt
  • Var nyfiken på omgivningen. Hur ser träningslokalen ut, människorna omkring dig eller vägen framför dig? Räkna hur många hus med skorstenar du passerar eller hur många steg du tar mellan lyktstolparna.

Le
Om du känner att det börjar bli jobbigt att tänka positivt kan du ändå uppträda som en vinnare: le, räta på ryggen, klappa händerna eller gör high-fives. Kort sagt: uppför dig som om du vunnit OS-guld. På så sätt skickar du positiva signaler till hjärnan som svarar med att ge dig mer energi."

Jag delar alltid upp träningen i olika delar och tänker: nu är det så långt kvar, eller nu har jag avklarat den sträckan. Fram till lyktstolpen bara.
 
Sen tänker jag ofta: fan vad stark jag är, jag flyger fram eller att jag var född till att springa. Jag brukar alltid gå in i ett mode då jag "låtsas" att det är lätt. Jag föreställer mig vara värsta atleten som klarar allt. Om jag tror på det tillräckligt så blir det näst intill "verklighet". 
 
Jag försöker njuta av varje steg och känna frihet. Jag brukar intala mig själv att vara tacksam för att jag faktiskt KAN springa. Tanken på att det finns folk som sitter i rullstol triggar mig till att ta tillvara på möjligheten att kunna springa. Andra kan se det som en lyx. Om man gör någonting för någon annan kan det alltså bli lättare. Även om jag oftast tänker och gör saker för mig själv. Min inre dialog är positiv. Jag förhandlar alltid med mig själv (men aldrig om godsaker eller mat). Jag är antingen fullt medveten om allt för att njuta av stunden eller så är jag djupt försjunken i en dagdröm och bara springer på. Beror på humöret.
 
Men ärligt talat finns det dagar då jag känner mig som ett kylskåp. Då varje steg känns som en mil. Då de positiva tankarna är långt borta och det enda som existerar är en längtan efter att vara klar. Men jag försöker acceptera de gångerna. Se det som en jävligt stor utmaning och OM (jag gör verkligen inte alltid det) jag klarar mig genom en sådan motivationsdipp, då är jag verkligen en superwoman. Det blir mitt pris. Men samtidigt har jag en liten ängel som säger att det är ok att ge upp och kroppen och psyket verkligen säger från. Men då ska jag verkligen ha försökt. Annars får jag icke.
 
Men alla är mänskliga. Bra att komma ihåg ibland. Ta allt med en nypa salt och kör hårt. Typ.
 
Källa: http://aktivtraning.se/traning/mental-traning-gor-dig-starkare

Kommentarer
Postat av: Alina/Z

1) låter nyttigt med din parentes "(men aldrig om godsaker eller mat)". bara reagerade på att det lät som en bra grej (Y)
2) de där jobbiga gångerna.. om inte annat kan man motivera sig med känslan när man väl äntligen är klar med skiten ;) och många ggr är det de gångerna som blir lätta ett tag in i löpandet, när man bah 'vad klagade jag för? vill. inte. sluta. nu'. men om inte - mening 1!

2013-04-15 @ 23:55:21
URL: http://lifebyalina.blogg.se
Postat av: Lotta

Ja det är sant. Bocka av från listan lixom :D

Tack! Ja jag tycker inte att mat ska bli en "treat", jag tycker att om man ska äta, ska man äta. Man ska inte göra det till en grej. Typ. För annars finns risken att man ser det som en "positiv betingning"=vid nedstämdhet kan man använda det för att "må bra" igen och ja.. känns kortsiktigt.

2013-04-16 @ 07:16:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0